Stil staan bij waar je nu staat

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 15:02

We leven in een maatschappij die heel erg gericht is op het behalen van doelen. Doelen gaan over de toekomst. Daardoor staan we vaak niet stil bij wat we al bereikt hebben of kunnen we daar niet van genieten omdat we ‘er nog niet zijn’. Het is heel waardevol om stil te staan bij wat je al bereikt hebt.

Tijdens de wandelcoaching laat ik de coachee iets kiezen, in de natuur om ons heen, dat symbool staat voor het doel dat de coachee wil bereiken. Dat kan bijvoorbeeld een boom zijn. We gaan dan een stuk van de boom staan. Vervolgens vraag ik de coachee om te gaan staan op de plek waar hij nu staat ten opzichte van het doel (en dus t.o.v. de boom). Daar staan we bewust stil bij waar de coachee al is, hoe het is om daar te zijn en wat heeft geholpen heeft om daar te komen.

Als coach help ik om te blijven staan, ook al is er vaak de neiging om snel weer verder te willen. Ook help ik om met een vriendelijke blik te (blijven) kijken naar waar je staat. Want ook al is het nog niet de plek waar je heen wil; je hebt stapjes of stappen gezet. Je bent onderweg. Je mag trots zijn op jezelf en op wat je bereikt hebt.

Doelen zijn vaak groots en dat maakt het soms lastig om te bepalen wat je vervolgstap is. Het bijzondere is dat door bewust stil te staan bij wat er al is en de stappen die je al gezet hebt, dat er vaak zonder veel moeite een idee ontstaat over wat een eerste kleine vervolgstap kan zijn. Het gaat er niet om dat je weet hoe je je doel gaat bereiken. Het gaat erom dat je iedere keer een stap in de goede richting zet.

 

Bij het wandelcoachen maak ik gebruik van de natuur en van dat wat we onderweg tegenkomen om de coachee te helpen meer inzicht te krijgen in zijn of haar coachvraag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.