In de natuur oefenen met 'aanwezig' zijn

Gepubliceerd op 11 april 2022 om 17:01

Ga naar buiten en laat je inspireren door de natuur. De natuur is een prachtige plek om te oefenen met meer aanwezig zijn. Zeker nu het lente is. Na een periode van rust is de natuur aan het groeien en bloeien. Alles op zijn eigen tempo en eigen manier. Op eigen kracht en tegelijkertijd samen met de natuur er omheen. Je kan naar het bos gaan, naar het strand, naar de hei, maar ook naar dat kleine stukje groen in de buurt van je huis of je werk. Of je loopt door de stad en ziet wat je daar tegenkomt.

Vertraag. Ga wat langzamer lopen of sta stil. Adem een aantal keer in en uit door je neus. Word je bewust van wat je ziet. Kijk naar details en naar het grotere geheel. Wat zie je? Probeer minimaal 8 dingen te zien die je normaal niet opvallen. Focus je daarna op wat je hoort. Zingende vogels, kabbelend water, de wind, een blaffende hond, de snelweg, ...? Probeer gewoon te luisteren, zonder oordeel. Wat ervaar je wanneer je bewust kijkt en luistert?

Een paar minuten bewust ademhalen, kijken en luisteren is voldoende. Liever vaker kort, dan één keer lang. Als je gedachten afdwalen, kom je weer terug naar wat je ziet en hoort. Het gaat niet goed of fout. Het gaat zoals het gaat en dat is oké. 

Je kan dit ook samen met een collega doen of met een vriend of vriendin. Deel eens met elkaar wat je ziet en hoort. Zijn dat dezelfde dingen? Vaak is er overlap, maar zie je ook verschillende dingen. Iedereen neemt waar met zijn eigen bril. Juist die verschillen zijn heel waardevol. Daar vul je elkaar aan en kan je elkaar inspireren.

Geniet van de wandeling en van wat je ziet en hoort!

 

Tijdens mindful wandelcoachingssessies doe ik oefeningen om bewust de zintuigen te gebruiken, omdat je daardoor met je aandacht in het hier en nu bent/komt. Wil je meer weten over wandelcoaching, neem contact met me op via info@onderwegzijn.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.